Sista dagen till havs

Vi åkte ut på lite valskådning sista dagen men fick mest se massa fina delfiner. Vi såg en eller två valar tror jag, men orkade inte kolla upp vilka det var hehe. Delfinerna var så himla söta! En av dom hoppade upp och ner och splashade runt med sin fena, man såg verkligen att dom hade kul. Vi fick också se några små Puffin-fåglar som guppade runt på vågorna. 

Efter det käkade vi svingod mat i Reykjavik, behöver ju inte snåla sista dagen och förresten fanns det inte så mycket annat att göra där än att äta. Såg solen gå ner innan vi drog mot flygplatsen klockan 3 på morgonen. Lämnade in lilla bilen i vilken jag råkade glömma mina gympaskor plus mina UNDERBARA SWEET MUSTARD CHIPS. Blev nog lika irriterad över båda. Kom på det efter säkerhetskontrollen så det fanns inget att göra, but I'm working on it. Nu är vi i alla fall hemma igeeen, ska bli skönt med lite sommar och värme! Hejdå. 



Wow, ser riktigt tuff och cool ut
Huvudstaden

Fotboll, fotboll överallt. Dom har t.o.m. gjort en liten plan att sitta på. Vad är det för fel på denna värld? 

Ja

Tack


Hejdå Island, ses nog snart igen! 


En dag på islandshäst

Har äntligen fått rida islandshäst en stund, det var flera år sedan sist. Även fast det var en stor oerfaren grupp och att tempot var lugnt var det riktigt mysigt, och utsikten var det inget fel på heller. Min häst hette Bylgja, som betyder vågen. Och Elins hette... Indiana Jones! 

Efteråt åt vi på Ikea för att vi saknar Sverige så mycket. ELLERRR? Älskar den här ön så mycket, en vecka räckte knappast för mig. Skulle kunna bo här. Snart ska vi åka hem, men innan dess: WHALE WATCHING! 


Vi ser små ut men vi står i en grop


Gosis! 
Bylgja och Indiana, BFFs



Häst-öl 


Blå lagunen

Blå lagunen var fullsmockat så vi köpte biljett till klockan 7 på kvällen. Ja man måste tydligen köpa biljett dit. Medan vi väntade åkte vi runt i det geotermiska området i närheten och kollade runt. Bland annat klättrade vi vid kusten och gick emellan Europas och Nordamerikas kontinentalplattor. När vi kom tillbaka hade vi hunnit bli kalla, vilket gjorde det ännu sjukare att gå ner i vattnet. Kontrasten! Fick en liten chock i början på grund av värmen, men man vande sig direkt. Det var typ det skönaste jag gjort, vi var nere i vattnet ungefär fyra timmar. Lagom yra efteråt! 


Elin känner på den 80-gradiga marken


Där är jag!

Och den gröna pricken är Elin 





Sanden mellan plattorna var helt svart










Roadtrip i söder

Igår kom vi hem klockan två efter att ha kört 720 km, så jag orkade inte skriva alls. Vi var ute hela dagen längs hela södra kusten och kollade in fler vattenfall, sol fick vi också! För dom som inte vet är Island väldigt molnigt, blåsigt och kallt. Vi har som varmast haft 13 grader. 

Det första vattenfallet var Seljalandsfoss, och det kunde man gå bakom! Tog ingen bild på det eftersom vi blev totaldränkta, men det var det roligaste hittills. Bredvid fanns det flera mindre vattenfall, ett av dom i en grotta. 

Nästa fall var Skogafoss och det är ett av Islands högsta. Vi gick vad som kändes som 1000000 trappsteg upp till toppen av vattenfallet, jag hikeade iväg ännu längre och ut på plattformar så att jag hamnade precis ovanför. Jag fick adrenalinkickar, Elin vågade inte se på. Trots sin höjdrädsla tog hon sig ända till toppen, så jävla grym! 

Vi fortsatte mot Jökulsárlón som är deras största issjö. Var inte beredd på hur långt det var dit men vi fortsatte ändå. På vägen upplevde vi otroliga miljöombyten, svårt att fatta att det är samma land. Vi åkte förbi Vatnajökull som är Europas största glaciär, och inte långt efteråt kom vi fram. Turkosa isblock och massa fåglar flöt fram på sjön, molnen var gråa men i bakgrunden lyste glaciären kritvit. Lite läskigt faktiskt, såg ut som en Hitchcockfilm. 

Vägen hem tog på riktigt aldrig slut, det mörknade och vägen var inte så bra, USA all over again. Men plötsligt försvann molnen och vi fick åka hem i solnedgången, klockan tolv på natten dessutom. Jag skulle tipsa om övernattning om ni ska åka till andra sidan ön, eller vara två förare. Men vi överlevde, och nu drar vi till blå lagunen! 






Paradis
Månlandskap 
Skogafoss med trapporna till höger


Lupiner, lupiner överallt 

Lilla kämpen
Framme vid världens ände






Geisrar och vattenfall

Idag körde vi österut igen och hann med geiserområdet och två vattenfall. Det första var det kända Gullfoss och det andra ett mindre som vi hittade själva. Ett tips om ni ska hit är att alltid ha med sig regnjackan, vi fick en del sköna duschar idag både av geisrar och vattenfall! Naturen här är så overklig att den är svår att ta in, ena stunden är vi i ett paradis och andra stunden i ett månlandskap. Dagarna bara toppar varandra och jag skulle nog kunna vara här i månader. 

Som om den här dagen inte redan var fin nog tittade solen fram för första gången och bildade en regnbåge över Gullfoss. Älskar Island! 

Lupiner växer överallt på den här ön och färgar bergen lila

Lika vanligt är det med alla små får!
















Träffade kompisar på väg hem 


Reykjavik

Idag var det regn på schemat så jag och Elin tog bussen ner till Reykjavik. Vi betalade 840 isländska kr för varsin biljett och sedan tog det bara några minuter från där vi bor. Hela stan är i princip en och en halv gata, tror vi gick fyra gånger fram och tillbaka innan vi gav upp och åkte hem igen. Fördrev tiden med sagomuséet, happy hour och mat. Vi var där i nio timmar men det hade räckt med hälften av den tiden. Minsta huvudstaden jag någonsin sett, men fina hus hade dom! 





Islands egna öl "Viking" med ett litet skum-Island i mitten. 



 

Island

Nu har jag och Elin landat på Island, hyrt bil, varit på kvällsäventyr och lärt känna vår hyresvärd Siggi. Vi pallade inte hotell så vi kikade runt på airbnb och hittade ett jättenice rum i hans takvåning nära Reykjavik. Han är hur snäll som helst och har redan gett oss massa tips. Ett av dom var att åka till nationalparken Þingvellir (Thingvellir). Det gjorde vi och det var helt galet fint, vi skulle kunna vandra där hela dagen. Träffade en bebisuggla, kollade på vattenfall och gick emellan Europa och Amerikas landplattor. En magisk första kväll och vi är sååå taggade på resten av veckan! Detta har alltid varit mitt drömresemål och än så länge är jag inte besviken. 










RSS 2.0